Hallitustyö on osaamisen vaihtoa ja kasvamista

Parasta osaamista hallitustyöhön tuovat ihmiset, joilla on kiinnostus kehittää itseään ja osaamistaan yrityksen toiminnan kautta. Antoisinta toiminta on kun se kasvattaa yhtä aikaa yritystä ja jäseniään, sanoo IdHAIR:n toimitusjohtaja Olli Vähänen.

Olli Vähänen

Mikä saa yrityksen menestymään aikana, jolloin alalla menee huonosti ja monet lopettavat? Silloin on painettava eteenpäin täyttä höyryä ja tartuttava rohkeasti mahdollisuuksiin, jotka eteen aukeavat, tietää IdHAIR:n omistaja, toimitusjohtaja Olli Vähänen.

– Asetimme tavoitteeksemme olla alan paras työnantaja ja paras valinta yhteistyökumppaneillemme. Koska kyse on ihmisbisneksestä, on hyvä tiimi ratkaiseva kaikessa tekemisessä, kampaamo- ja hiustarvikkeiden jälleenmyyntiin keskittynyttä IdHAIRia luotsaava Vähänen sanoo.

Vuonna 2004 perustettu IdHAIR lähti kasvattamaan liikevaihtoaan kunnolla vuosikymmenen taitteessa, jolloin lama painoi markkinat alas, palvelualan alvia korotettiin ja tukkumyynnin arvosta hävisi 20 %. Nyt yrityksen liikevaihto on mukavat kuusi miljoonaa ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Suunnitelmissa on laajentua uudelle toimialalle ja ulkomaan markkinoille.

– Kun meille viime syksynä avautui kilpailijan strategiamuutoksen myötä mahdollisuus lähteä laajentamaan kampaamokalusteiden toimialalle, oli päätös asiasta ja sen vaatimista investoinneista tehtävä nopeasti. Arvoimme hallituksessamme nopeasti riskit ja mahdollisuudet. Nopea päätöksenteko mahdollisti laajentumisemme uudelle toimialalle parissa kuukaudessa.

Strategiaa päivitettävä jatkuvasti

Vähäsen mielestä olennaista hallitustyössä on jatkuva pulssilla oleminen. Kaukana ovat ajat, jolloin yrityksen seinälle naulattiin viiden vuoden strategia. Nyt toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti ja strategiaa tulee päivittää sen mukaan.

Vähänen osti yrityksen pääosakkuuden tanskalaiselta omistajalta kollegansa kanssa pari vuotta sitten. Nyt johdossa on kolme pääomistajaa, joilla on alalta vahva kokemus.

Vaikka ketterä yritys on pärjännyt ydinjoukollaan hyvin, Vähänen tietää kokemuksestaan ulkopuolisen osaamisen hyödylliseksi.

– Koska katseemme on kansainvälistymisessä ja kotimarkkinaosuuden kasvattamisessa kaipaamme mukaan rahoituksen asiantuntijaa, jolla on vahva näkemys erilaisista rahoitusinstrumenteista ja toimintamalleista. Lisäksi haemme ihmistä, jonka liiketoiminnallinen osaaminen toisi näkemyksiä muilta toimialoilta. Joskus juuri ne voivat aikaansaada merkittäviä muutoksia strategiassa.

Ulkopuolisilta hallitusjäseniltä Vähänen odottaa kykyä haastaa olemassa olevia näkemyksiä.

– Monet pk-yritykset arastelevat hallitusammattilaisten palkkaamista koska pelkäävät oman päätäntävaltansa sen myötä vähenevän. Ei se niin mene. Riskinä on, että ilman moniäänisyyttä monet mahdollisuudet jäävät näkemättä.

Hallitustyössä Vähänen pitää liikkeenjohdollista kokemusta hallituskokemusta tärkeämpänä. Toinen tärkeä asia on, että kemiat toimivat.

Ei rahan vaan kiinnostuksen takia

Ihmistuntemusta Vähänen on hankkinut uransa aikana runsaasti pitämiensä työhaastatteluiden kautta. Intuitiosta huolimatta yhteensopivuuden voi lopulta testata vain käytännössä. Sopivien hallituskumppaneiden hakemisessa Vähänen arvostaa Hallituspartnereiden asiantuntemusta ja kykyä valikoida sopivia ehdokkaita tavattavaksi.

Vähänen uskoo, että potentiaalisella kumppanilla on kiinnostus kehittää itseään ja osaamistaan yrityksen toiminnan kautta. Samasta syystä hän on itse toiminut pari vuotta ulkopuolisena jäsenenä valmennusyritys Deep Leadin hallituksessa.

– Koen ettei pk-yritysten hallitustyötä tehdä niinkään rahan, vaan työn mielekkyyden ja omien kiinnostusten takia. Itselleni on tärkeää, että pystyn antamaan jotain omasta osaamisestani. Deep Leadille olen antanut ostaja-näkökulmaa. Olemme käyneet paljon hyviä keskusteluja, joiden myötä olen oppinut paljon yrityksen toimialasta ja alkanut nähdä sen ikään kuin uusin silmin.


IdHAIR on suomalainen kauneus- ja hyvinvointituotteisiin erikoistunut myymälä ja verkkokauppa. Yrityksellä on myymälät Helsingissä ja Jyväskylässä. Yritys työllistää 29 henkeä ja sen liikevaihto oli 6 miljoonaa euroa vuonna 2015.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa:

0 I like it
0 I don't like it

Kommentoi juttua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt tiedot on pakko antaa.