Perheyritys tarvitsee ulkopuolista näkemystä

Perheyritystä johtava Timo Saalasti perusti yritykselleen hallituksen kun muu ei auttanut. Ammattimaisen hallitustyön myötä yrityksen strategia on tullut ymmärrettäväksi koko työyhteisölle ja perheen dynamiikka on saanut uutta tasapainoa.

Saalasti copy

Saalasti Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Saalasti piirtää fläppitaululle pitkän janan. Hänen mukaansa yritykset voi jakaa sille sen mukaan, kuinka ymmärrettävää niiden liiketoiminta on ihmisille. Janan toiseen päähän asettuvat jokapäiväisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset, toiseen päähän taas startupit, jotka puuhastelevat uusien, usein vaikeasti ymmärrettävien teknologioiden, kuten tekoälyn kimpussa.

Oman yrityksensä Saalasti asettaa oikealle, startupien puolelle. Tämä tuo hallitustyöhön omat haasteensa. Kestävän kehityksen arvoilla toimiva Saalasti Oy valmistaa biopolttoaineiden käsittelyyn tarkoitettuja laitteita, joiden toiminta ylittää monen ymmärryksen.

– Kun yrityksen toiminta on helposti ymmärrettävää, on sen hallitukselle eduksi hakea jäseniksi taitavia generalisteja ja ihmisiä oman toimialansa ulkopuolelta. Kaltaisemme yrityksen hallitustyössä sen sijaan toimialaosaaminen on pakollista, muuten asioista on mahdotonta edes keskustella. Siksi monet menestyneet teknologiayritykset ovat porskuttaneet vuosia ilman oikeaa hallitusta.

Ulkopuolinen jäsen valvoo yrityksen etua

Kun Timo Saalastin isä Tapio Saalasti perusti yrityksen vuonna 1945, hän pärjäsi vuosikymmenet omin neuvoinensa. Yritys oli hyvin toimiva One Man Show. Tapio Saalasti oli vaikuttava persoona, joka tuli hyvin juttuun myös käytännön osaajien kanssa. Isän kuoltua vetovastuu jäi Timolle ja hänen veljelleen. Timo siirtyi toimitusjohtajaksi vuonna 1989. Vuosia veljekset pyörittivät yritystä istuen samassa huoneessa ja käyden jatkuvaa dialogia. Tarve hallitukselle nousi esiin vasta kun veljekset riitautuivat – niinhän perheyhtiöissä usein käy.

– Minun oli pakko perustaa hallitus, sillä ilman sitä olisin henkilökohtaisesti vastuussa jokaisesta päätöksestä. Aluksi kyse oli pelastushallituksesta, joka pyrki turvaamaan yrityksen tulevaisuuden. Ulkopuolisia jäseniä tarvittiin edustamaan neutraalisti kaikkia osakkaitamme.

Nyt Timo Saalasti toimii hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajan tehtävistä vastaa vuoden alusta operatiivisia tehtäviä pyörittämään valittu Juha Kettunen. Hallituksessa vaikuttavat myös Saalastin lapset: rekrytoinnista vastaava Tomi Saalasti sekä johtamisesta ja viestintäsuhteista vastaava varajäsen Sini Saalasti. Ulkopuolisena jäsenenä hallituksessa toimii Terhi Vapola, jolla on runsaasti palveluliiketoiminta- ja yritysjärjestelyosaamista niin isoissa korporaatioissa kuin startupeissakin. Vastikään hallituksesta lähteneen toisen ulkopuolisen jäsenen tilalle haetaan parhaillaan uutta toimijaa.

– Halusimme Terhin mukaan, koska hän ei ole 50-vuotias miesinsinööri ja hänellä on kyky haastaa näkemyksiämme tarvittaessa vaikka lyömällä nyrkkiä pöytään. Tämä on tärkeää, sillä perheyrityksessä omistajan ääni on aina tuhatkertainen muihin verrattuna, ja minun vielä paljon suurempi. Olen kantapään kautta oppinut säästämään oman näkemykseni viimeiseksi, jotta sillä ei olisi vaikutusta muihin.

Liian pitkään ilman kriisejä

Saalastin mukaan perheyhtiöillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, sillä perheen sisäiset suhteet vaikuttavat aina myös töissä. Ulkopuoliset jäsenet parantavat perheenjäsenistä koostuvan hallituksen dynamiikkaa ja edistävät toimeenpanokykyä. Heidän kauttaan Saalasti kertoo ymmärtäneensä hallitustyön merkityksen myös toimitusjohtajan ja työntekijöiden näkökulmasta.

– Jotta voisimme olla hyvä työpaikka ja työntekijöillämme olisi mahdollisuus ymmärtää yrityksemme strategiaa, meidän oli laitettava esimiessuhteet ja organisaatiomme järjestykseen. Nyt kaikki työntekijämme tietävät kasvuhankkeemme ja sen, mihin olemme matkalla. Olemme intohimoyritys, ja monille työntekijöillemme on tärkeää olla toteuttamassa yhteistä tavoitettamme ilmastonmuutoksen pysäyttämisen ja kestävän kehityksen puolesta.

Oman roolinsa paletissa Saalasti näkee valmentajana, jonka tehtävä on ymmärtää ja innostaa työntekijöitä ja löytää kasvun mahdollisuuksia uusilta alueilta. Hänestä on jopa ongelmallista, että yritys selvinnyt pitkään ilman suurempia kriisejä.

– Olemme tottuneet liian hyvään ja alkaneet uskoa, että muu maailma ajattelee asioista samalla tavalla.

Ihan näin ei kuitenkaan ole. Tällä hetkellä Euroopan kevytmielinen tukipolitiikka sekoittaa Saalastin mielestä koko energiamarkkinat. Pelkkä ruuvin kiristäminen ei kuitenkaan auta, sillä kestävää kasvua ei synny tekemällä nopeammin tai halvemmin.

–Sen sijaan on uudistuttava ja tehtävä asiat uudella tavalla. Tämä on älyttömän vaikeaa koska muutokseen liittyy aina vastarintaa, niin minussa itsessäni, hallituksessa kuin työntekijöissäkin. Harjoittelemme tätä prosessia Kasvuryhmässä, jossa 180 suomalaisyritystä on sitoutunut kasvun tekemiseen.


Saalasti Oy on vuonna 1945 perustettu perheyritys, joka on maailman johtavia biopolttoaineiden käsittelyyn tarkoitettujen laitteiden valmistajia. Yritys on kuoripuristimien ja suurikapasiteettisten murskien pitkäaikainen markkinajohtaja, joka työllistää Suomessa 40 henkeä. Yrityksen liikevaihto on 13 M€.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa:

0 I like it
0 I don't like it

Kommentoi juttua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt tiedot on pakko antaa.