Ulkopuoliset jäsenet pk-yritysten hallituksissa - rasite vai strateginen työkalu?

Mitkä ovat suomalaisten yritysten syyt käyttää tai jättää käyttämättä ulkopuolisia hallituksen jäseniä? Minkälaisia osaamisalueita ja hyötyjä ulkopuolisilta hallitusjäseniltä odotetaan?

Haastattelupohjaisen selvityksen toteuttivat Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun opiskelijat Hallituspartnerit Helsinki ry:lle. Tutkimukseen vastasi 31 Pk-yrityksen päättäjää.

Miksi hallitukseen otettaisiin ulkopuolinen hallituksen jäsen?

  • “Yleisesti yrityksen johto toimii tarkemmin, kun on tiedossa, että aidosti ulkopuolinen jäsen käy läpi yrityksen toimintaa.”
  • ”Ulkopuoliselta hallituksen jäseneltä odottaisin, että hän selvittää ja haastaa miksi on tehty tiettyjä päätöksiä sekä tuo esiin mahdollisia ongelmakohtia esimerkiksi toimitusjohtajan toiminnassa.”
  • ”Perheyrityksessä kohtaa tällä hetkellä kaksi eri maailmaa, vanha sukupolvi ja uusi sukupolvi. Ajatukset näiden kahden välillä eivät kohtaa. Ulkopuolinen voisi auttaa objektiivisessa näkökulmassa.”

Miksi hallitukseen ei ole otettu ulkopuolista hallituksen jäsentä?

  • ”Yrityksen menestymiselle on olennaisempaa keskittyä operatiiviseen työhön kuin etsiä itseään viisaampia kertomaan, miten asiat pitäisi mukamas tehdä.”
  • ”Meillä hallitustyöskentely tarkoittaa paperien allekirjoittamista. Ei siihen tarvita ulkopuolisia.”
  • ”Ei ole tiedetty, että hallituksen jäsenen ottaminen olisi mahdollista ilman mittavaa rahallista panosta.”
  • ”Yritys tuntuu niin henkilökohtaiselta, ettemme halua ulkopuolista mukaan.”

– Ulkopuolisten jäsenten käytöstä voi olla huomattavaa hyötyä esimerkiksi kasvun, kansainvälistymisen tai strategisen muutoksen aikaansaamisessa. Selvitystuloksemme kuitenkin osoittavat, että ulkopuolisten hallituksen jäsenten käyttäminen ei välttämättä suoraan tuo kilpailuetua yritykselle. Valinta on tehtävä huolella, yrityksen strategia ja kehitysvaihe huomioiden, Hallituspartnerit Helsingin toiminnanjohtaja Raija-Leena Söderholm sanoo.

Tilaa koko selvitysraportti (33 sivua)

 

Jaa sosiaalisessa mediassa:

0 I like it
0 I don't like it

Kommentoi juttua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt tiedot on pakko antaa.