Hallitus ehkäisee riskiä megalomaanisiin virheisiin

Vuokraturva Oy:n perustanut Timo Metsola toimii yhtiöidensä toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajana. Ulkopuolinen hallituksen jäsen on tuonut johtamiseen tervettä riskinhallintaa.

Vuokraturvan perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola

– Jos hallituksessa ei ole yrityksen ulkopuolisia jäseniä, hallituksessa tehtävä työ ei järin eroa johtoryhmätyöskentelystä, Vuokraturvan perustaja, hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Timo Metsola sanoo.

Vaikka ihmisten titteliä vaihdettaisiin johtajista hallituksen jäseniksi, samat aiheet ja samat näkökulmat säilyvät. Todellinen hallitustyöskentely jää ohueksi arjesta tutulla porukalla tehtäessä.

Siksi Vuokraturvaan kolmehenkiseen hallitukseen hankittiin ulkopuolinen jäsen.

Asiakasnäkökulma avasi silmät

Vuokraturvan hallitukseen otettiin ensimmäinen ulkopuolinen hallituksen jäsen mukaan maaliskuussa vuonna 2015. Pitkäaikaisena Vuokraturvan asiakkaana hän tunsi monta muutakin yrityksen asiakasta.

Asiakasnäkökulma yllätti toimitusjohtajan.

– Tietyt asiat, joista olin ilman muuta ajatellut pitkän linjan asiakkaidemme olevan tietoisia – esimerkiksi palveluominaisuuksiin liittyen – eivät olekaan heillä muistissa. On ollut silmiä avaavaa nähdä, että kanta-asiakkaatkaan eivät muista kaikkia hienouksia, joiden kuvittelemme olevan asiakkaillemme itsestäänselvyyksiä.

Suuri ahaa-hetki koitti tajutessa, että kaikki – täytyy – toistaa.

– Siinä missä uusille asiakkaille myös pitkän linjan kanta-asiakkaille täytyy muistaa kertoa palvelumme käyttämisen hyödyt, vaikka ilman muuta kuvittelemme että he muistaisivat ne. Tämän tajuaminen on vaikuttanut paljon tapaamme viestiä asiakkaiden kanssa, Metsola sanoo.

Hallituksen kokouksessa on eroteltava mielipiteet faktoista

Kokonaisuuksien referoiminen hallituksen kokouspäätöksiä varten on Metsolan mukaan usein kirkastavaa. Ulkopuolinen hallituksen jäsen esittää täydentäviä kysymyksiä ja pakottaa sanallistamaan nykytilaa enemmän.

– Hallituksen jäsenen odotukset siitä, että hänelle taustoitetaan käsiteltävä aihe, sisältää velvoitteen tuoda esiin selvästi mitkä ovat faktoja ja mitkä ovat mielipiteitä, Metsola sanoo.

Ulkopuolisen hallituksen jäsenen täsmentävät kysymykset voivat olla todella paljastavia ja pakottaa ihmiset pohtimaan, ottavatko he kysymyksiin kantaa tunne- vai järkiperusteisesti.

– On asioita, joita on pidetty sisäisesti niin itsestäänselvinä, ettei niitä sisäisesti edes kyseenalaisteta. Ulkopuolelta tulevalta ”ajattelun ammattilaiselta” tulee stereonäköefektiä, jonka ansiosta asiat nähdään monipuolisemmin ja pragmaattisemmin.

Nyrkki lyödään pöytään, jos täytyy

Metsola odottaa ulkopuoliselta hallituksen jäseneltä kärkästä ja vahvaakin palautetta, kysymyksiä ja kyseenalaistuksia!

– Hän on sen verran irti arjesta, että terve etäisyys säilyy. Parhaimmillaan se on kuin käyttäisi aiheeseen perehtynyttä ulkopuolista konsulttia, jonka kanta tuo aidosti lisää päivittäisessä johtamisessa käytyyn keskusteluun, Metsola summaa.

Stereonäkö auttaa myös näkemään asioiden mittasuhteita ja välttämään fataaleja virhearvioita.

– Joskus tilanne voi näyttää isolta vain koska olet sitä lähellä, ja joskus päinvastoin: pieneltä näyttävä ongelma voi vain olla kaukana mutta on todellisuudessa norsun kokoinen.

Vuokraturvassa on keskittynyt omistus, ja perustajaomistaja toimii toimitusjohtajana.

– Toimitusjohtajan virhearvio on yhtiöllemme kaikkein suurin yksittäinen riski sen ohella, että hän itse tippuisi pelistä veks, Metsola reflektoi.

Siksi hallituksen tärkeä tehtävä on valvoa toimitusjohtajaa ja operatiivista johtoa.

– En koe valvomista rajoittamiseksi tai estämiseksi, eiköhän se ole enemmänkin riskien hallintaa. Hallituksen jäsenellä on mahdollisuus ilmaista erimielisyytensä vahvastikin, jos ollaan tekemässä suurta virhettä. Sellaisessa tilanteessa kaikki tietäisivät, että hallituksen jäsen on otettava tosissaan.

Isojen päätösten edessä tarvitaan useampi ihminen päättämässä: ydinasetta laukaistessakaan päätös ei ole yhden ihmisen, vaan avainta on käännettävä kahden henkilön.

– Hallitus on sulake, joka ehkäisee riskiä megalomaanisiin virheisiin. Nimenomaan ulkopuolinen hallituksen jäsen on se, jonka suusta totuus kuullaan helpoimmin.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa:

0 I like it
0 I don't like it

Kommentoi juttua

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä merkityt tiedot on pakko antaa.